دمنوش و جوشانده چه تفاوت هایی با هم دارند؟
امروزه خوشبختانه میل و رغبت مردم برای استفاده از دمنوش ها و محصولات طب سنتی رو به افزایش است و استقبال خوبی از آن میشود. یکی از سوالاتی که برای خیلی از افراد پیش آمده این است که تفاوت دمنوش و جوشانده چیست؟ و هریک چگونه تهیه میشوند؟ که در این مقاله قصد داریم به انها پاسخ دهیم. همچنین در مورد عرق های گیاهی و تفاوت آن با دمنوش و جوشانده صحبت خواهیم کرد.
تفاوت دمنوش و جوشانده هم در طرز تهیه و هم در خاصیت آنهاست. دمنوش و جوشانده هریک به شیوه متفاوتی تهیه میشود که باعث میشود خواص آنها تفاوت پیدا کند و تاثیری که بر بدن میگذارند متفاوت باشد. که در اینجا تفاوت آنها را بیان میکنیم.
دمنوش گیاهی چیست؟
از میوه، ساقه و برگ گیاهان میتوان برای تهیه دمنوش استفاده کرد. روش تهیه دمنوش ها مانند دم کردن چای سیاه است. یعنی قسمت مدنظر گیاه را داخل مقداری آب جوش ریخته و به مدت 20 تا 30 دقیقه دم میکنند. بهتر است ظرف حاوی دمنوش را بر روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری، بخاری یا سماور قرار دهید. همچنین استفاده از قوری یا ظرف هایی از جنس شیشه و چینی برای دم کردن دمنوش توصیه شده است.
جوشانده چیست؟
طریقه تهیه جوشانده به این صورت است که بخش موردنیاز گیاه را داخل مقدار زیادی آب گرم یا سرد ریخته و روی حرارت مستقیم قرار میدهند تا بجوشد. میزان استفاده از گیاه و آب برای تهیه هر جوشانده و مدت زمان قراردادن روی حرارت با یکدیگر متفاوت است و توسط پزشک طب سنتی تعیین میشود. خاصیتی که جوشانده بر روی بدن دارد به مراتب بیشتر از دمنوش است.
عرق گیاهی و عرق دو آتشه چیست؟
وقتی اسانس هر قسمت از گیاه مانند ساقه، ریشه، برگ و گل را تقطیر میکنند، عرق گیاهی به دست میآید. عرق دوآتشه از تقطیر دوباره عرق به دست میآید. بو و مزه عرق دوآتشه تندتر از عرق معمولی است و کیفیت آن بالاتر است.
[acc47-inpost-cta-one]
ظروف مناسب برای تهیه دمنوش ها
یکی از مواردی که برای دم کردن دمنوش باید به آن توجه شود، جنس ظرف است. برای این منظور سعی کنید از ظروفی استفاده کنید که طعم محتویات خود را تغییر ندهند و ظروف سالمی باشند. در ادامه هریک از ظرف ها را بررسی میکنیم.
- ظروف شیشه ای: ظروف شیشه ای یک ظرف خوب و مناسب است که طعم چای را عوض نمیکند و مواد آن با چای مخلوط نمیشود و کاملا سالم است.
- ظروف چینی: ظروف چینی هم مانند ظروف شیشه ای، از ظروف سالم و مناسب است که استفاده از آن توصیه شده است. این ظروف هم عطر و طعم چای یا دمنوش را تغییر نمیدهند.
- سرامیکی: ظروف سرامیکی هم عطر و طعمی به دمنوش یا جوشانده نمیدهند. اگر میخواهید محتویات داخل ظرف برای مدت طولانی گرم بماند، ظروف سرامیکی گزینه مناسبی هستند.
- ظروف سفالی: این ظروف خیلی سریع عطر و طعم دمنوش یا جوشانده را تغییر میدهند.
- ظروف چدنی: ظروف چدنی هم مانند ظروف سفالی خیلی سریه بر طعم دمنوش تاثیر میگذارند و عطر و بوی آن را تغییر میدهند. معمولا ظروف چدنی باعث میشوند که دمنوش طعم جوشیدگی و کهنگی به خود بگیرد.
با توجه به موارد بالا میتوان نتیجه گرفت ظروف چینی و شیشه ای، انتخاب های مناسبی هستند.
دمنوش بهتر است یا جوشانده؟
واقعیت این است که هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد و این دقیقا بستگی به نیاز بدن دارد. زیرا ممکن است خواص دمنوش و جوشانده یک گیاه با هم تفاوت داشته باشد. مثلا چای دم کرده، خوش رنگ و ضد خستگی است ولی چای جوشیده، بدطعم و یبوست آور است. بنابراین بسته به شرایط هر شخص، باید دمنوش یا جوشانده مناسب برای وی تجویز شود تا بتواند تاثیر خود را بر سلامتی فرد بگذارد.
آیا مصرف جوشانده دارای عوارض جانبی است؟
از آنجایی که جوشانده ها قویتر از دمنوش ها هستند باید در مصرف آن، بیشتر دقت کرد. مصرف خودسرانه بعضی از دمنوش ها میتواند باعث مسمومیت شدید شود. بنابراین از مصرف جوشانده ها بدون تجویز پزشک طب سنتی خودداری کنید.
گیاهان دارویی را اگر به صورت فلهای تهیه میکنید باید دقت کنید که کهنه نباشد. اگر هم به صورت شرکتی یعنی به صورت بسته بندی و کیسه ای تهیه میکنید باید دقت شود تا حاوی مواد افزودنی و اسانس نباشند. خوشرنگ و پررنگ بودن یک دمنوش لزوما به معنای بهتربودن آن نیست. بنابراین به مرغوب بودن محصول توجه کرده و سعی کنید از مراکز معتبر و شناخته شده، اقدام به تهیه آنها نمایید.
مطلب پیشنهادی: درمان انواع بیماری ها با ۳ کتاب برتر گیاهان دارویی