یکی از اختلالات شایع در جوامع و بین مردم، چاقی و اضافه وزن است. این مشکل با بسیاری از بیماری‌ها در ارتباط بوده. عوامل بسیاری بر روی افزایش وزن تأثیر می‌گذارند. یکی از این عوامل هورمون‌های عصبی هستند. می‌توان گفت استرس در تنظیم وزن مؤثر است. استرس علاوه بر اینکه بر روی روح و احساس تأثیر می‌گذارد، سلامت بدن و تناسب اندام را به خطر می‌اندازد. به طورمعمول، بیشتر افراد سعی دارند خود را درهنگام عصبانیت یا استرس، با غذا خوردن و پرخوری آرام کنند. آیا واقعاً این کار درست است؟ متأسفانه این عادت نه تنها هیچ دردی را دوا نمی کند بلکه سبب افزایش وزن خواهد شد. می‌توان گفت استرس و چاقی با هم در ارتباط هستند و استرس سبب چاقی و اضافه وزن می‌شود.


به طور مثال، در طول روز در محل کار یا هر جای دیگر مشغله زیادی دارید و وقت کافی برای غذا خوردن نخواهید داشت. از این رو، تصمیم می گیرید تا برای صرفه جویی در وقت از غذاهای آماده مانند چیپس، پفک و دیگر تنقلات کمک بگیرید و خود را با این مواد مضر سیر کنید. داشتن استرس کاری و مصرف این خوراکی های بدون ارزش غذایی، باعث چاقی و افزایش وزن شما خواهد شد.

استرس و افزایش وزن - چاقی استرسی - عوارض استرس

چرا گفتیم استرس و چاقی مرتبط هستند؟

آرام باشید و استرس را از خود دور کنید. استرس عوارض زیادی دارد که یکی از آنها را می‌توان چاقی نام برد. اگر در صدد کاهش وزن و رسیدن به اندام ایده آل هستید و لاغر نمی‌شوید، می‌تواند یکی از دلایل عدم کاهش وزنتان استرس باشد. استرس سبب افزایش ترشح هورمون کورتیزول(cortisol) می‌شود. هورمون کورتیزول سوخت وساز بدن را کاهش می‌دهد و پروسه لاغر شدن را به تعویق می‌اندازد. بنابراین می‌توان گفت بین استرس و چاقی رابطه مستقیمی وجود دارد.

دو نوع استرس داریم

• استرس کوتاه مدت
• استرس بلند مدت

هر دو نوع استرس بر روی افزایش وزن مؤثر هستند. در استرس کوتاه مدت سطح هورمون کورتیزول بالا می‌رود. استرس بلند مدت به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم سبب افزایش وزن و چاقی می‌شود. استرس بلند مدت عوارضی مانند سردرد، افسردگی و همچنین افزایش وزن به همراه دارد. در این نوع، فرد برای آرام شدن و فراموش کردن مشکل خود، تمایل به خوردن شیرینی‌جات و مواد قندی خواهد داشت.

پرخوری عصبی - استرس و افزایش وزن - عوارض استرس

استرس و پرخوری

افرادی که به پرخوری عصبی مبتلا هستند، در زمان غذا خوردن حس خوبی دارند. این افراد با غذا خوردن به نیازهای عاطفی خود پاسخ می‌دهند. اگر شما هم در هنگام عصبانیت به طور ناگهانی گرسنه می شوید و اولین انتخاب شما این است که به سراغ درب یخچال بروید. می توان گفت به گرسنگی عصبی دچار هستید. اکثر افرادی که به پرخوری یا گرسنگی عصبی دچار هستند بعد از اینکه آرام شدند، از غذا خوردن خود پشیمان می‌شوند.

زمانی که شما تحت استرس قرار می‌گیرید، بدنتان هورمون هایی ترشح می‌کند که می‌تواند سبب افزایش قند خونتان گردد.

ارتباط هورمون‌های استرس و چاقی

هنگامی که به استرس و ناراحتی دچار شده‌اید، شاید میل بیشتری به خوردن خوراکی‌های قندی یا مواد غذایی چرب داشته باشید. حتی با خوردن این مواد غذایی بعد از چند دقیقه حس بهتری دارید. شاید بتوان گفت در این روند، هورمون‌های استرس نقش بسزایی دارند. در ادامه هورمون‌هایی که سبب پرخوری در زمان استرس می‌شوند را معرفی می کنیم.

چاقی ناشی از استرس - چاقی استرسی - افزایش وزن - استرس و افزایش وزن

هورمون سروتونین

کمبود سروتونین در خون حالاتی مانند استرس، دلهره و نگرانی را افزایش می‌دهد. این هورمون یکی از ناقل‌های عصبی فعال در سیستم گوارشی و عصبی است. در هنگام استرس میزان تولید هورمون سروتونین پایین خواهد بود. پایین بودن این هورمون سبب افسردگی می‌شود. برخی افراد برای بالا بردن روحیه خود به سمت غذا می‌روند و خود را با غذا خوردن شاد می‌کنند.

تحقیقات نشان داده که در این حالت، افراد به دنبال غذاهای چرب و شیرین مانند کلوچه، کوکی و دیگر تنقلات می‌روند و با خوردن آنها حال خود را خوب می‌کنند. با مصرف این کربوهیدرات‌ها میزان ترشح هورمون سروتونین بالا می‌رود.

سروتونین لاغر هم می‌کند!

همان طور که این هورمون سبب چاقی می‌شود، می‌تواند به لاغر شدن و رسیدن به تناسب اندام کمک زیادی کند. به طور مثال، زمانی که حالتان خوب نیست و ناراحت هستید و همچنین میل به خوردن کربوهیدرات‌ها در شما زیاد می‌شود، خود را با ورزش کردن مشغول کنید. پیاده روی، مدیتیشن، یوگا ورزش‌هایی هستند که به شما در این شرایط کمک زیادی خواهد کرد. از این رو نه تنها به خود آسیب نمی‌رسانید، بلکه با ورزش کردن و عدم مصرف کربوهیدارت به پروسه کاهش وزن خود کمک می‌کنید.

کاهش استرس - چاقی ناشی از استرس - استرس و افزایش وزن - مدیتیشن

استرس و چاقی با ترشح هورمون کورتیزول

کورتیزول به افزایش دهنده اشتها شناخته شده و یک هورمون استروئیدی است. این هورمون، اشتها به خوراکی‌های شیرین، پرکالری را تحریک می کند. با افزایش ترشح کورتیزول میل به خوراکی های پر چرب زیاد می‌شود.

هورمون نوروپپتیدY

نوروپپتید‌Y این هورمون استرس و چاقی با هم در ارتباط هستند. تحقیقات نشان داده که افزایش هورمون نوروپپتیدY، میل و اشتها را به غذا و آب زیاد می‌کند و نقش مهمی در کنترل غذا خوردن دارد. می‌توان گفت این هورمون، یک عامل تنظیم کننده رفتاری خوردن و آشامیدن است و افزایش آن سبب افزایش مصرف غذا می‌شود. هورمون نوروپپتیدY تجمع چربی در بدن را تقویت می‌کند و میل به خوردن مواد غذایی شیرین و چرب را افزایش می‌دهد. بنابراین استرس و چاقی ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

استرس و کند شدن سوخت و ساز

در هنگام استرس و نگرانی کالری کمتری سوزانده می‌شود و همچنین، سطح انسولین در بدن افزایش می‌یابد. این امر سبب تجمع چربی‌ها و کند شدن سوخت و ساز بدن خواهد شد. برای اینکه از این مشکل رهایی یابید ورزش کنید. هفته‌ای چند روز ورزش سطح انسولین را کاهش می‌دهد و سبب افزایش سوخت و ساز می‌شود.

چاقی استرسی - چاقی ناشی از استرس - استرس و افزایش وزن
کاهش سوخت و ساز

چگونه از استرس چاقی در امان باشید؟

شاید یکی از سؤالات مهم شما این باشد حال که استرس و چاقی با هم در ارتباط هستند، چه کنیم که در شرایط استرس و نگرانی دچار اضافه وزن و پرخوری عصبی نشویم؟ با رعایت چند نکته از استرس چاقی دور بمانید.

غذا خوردن با ذهن آگاهانه

یکی از راه‌‌های درمان پرخوری عصبی، غذا خوردن با ذهن آگاهانه است. آگاهانه غذا بخورید و در زمان غذا خوردن حضور داشته باشید و تمرکز کنید. اینکه بدون هیچ دقتی هر مواد غذایی که جلوی چشم‌تان می‌آید را بخورید به شما آسیب جدی وارد می‌کند و سبب چاقی شما می‌شود. سعی کنید تکنیک‌های غذا خوردن آگاهانه را به کار ببرید. به طور مثال، تنها یک قاشق غذا بخورید و به همان اکتفا کنید. یا در هنگام غذا خوردن لقمه را بیست تا سی بار بجوید.

انتخاب غذاهای سالم
غذاهای سالم و عاری از هر گونه ضرر انتخاب کنید. غذاهای سرشار از پروتئین و فیبر شما را زودتر سیر خواهد کرد. با مصرف این مواد غذایی تا چندین ساعت سیر هستید و میل به غذا نخواهید داشت. از یک تکه نان سبوس دار، پنیر، شیر، کره بادام استفاده کنید و تنقلات و غذاهای چرب را به فراموشی بسپارید.

استرس و افزایش وزن - چاقی استرسی
خوردن شیرینی جات ممنوع

انتخاب وعده‌های کوچک
اگر مدام دچار پرخوری عصبی هستید و نمی‌توانید با آن مقابله کنید، انتخاب وعده های کوچک و کنترل شده کمک زیادی به شما در حفظ تناسب اندام می‌کند. با مصرف وعده‌های کوچک کالری مصرفی خود را تحت کنترل خواهید داشت.

وعده‌های اصلی را نادیده نگیرید
اگر از خوردن وعده های اصلی (صبحانه، نهار، شام) خود چشم پوشی کنید، در طول روز دچار افت قند خواهید شد. از این رو به سمت هر خوراکی می‌روید تا قند خون خود را بالا ببرید. این خوراکی‌ها اکثراً شیرینی جات و تنقلات است که بر چاقی تأثیر می‌گذارند. توصیه می‌شود هیچگاه وعده‌های اصلی را از دست ندهید.

تأثیرات مثبت ورزش بر کاهش استرس و چاقی

استرس در زندگی روزمره وجود دارد و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. مسائل مالی، خانوادگی و عاطفی همه اینها سبب نگرانی و استرس خواهند شد. یکی از راه‌های سالم تخلیه فشارهای عصبی که می‌تواند جایگزین مناسبی برای پرخوری‌های عصبی باشد، ورزش کردن و یک پیاده روی نیم ساعته است. ورزش کردن فواید زیادی بر کاهش استرس خواهد داشت. ورزش سبب آزاد سازی اندروفین و افزایش سرخوشی و حال خوب می‌شود. تأثیر ورزش بر افسردگی از داروهای شیمیایی بیشتر است.

سلامتی با ورزش - تأثیر مثبت ورزش - کاهش چاقی استرسی

ایمنی قوی‌تر با ورزش

استرس، تأثیرات منفی بر روی سیستم ایمنی بدن دارد و آن را تضعیف می‌کند. اختلال و تضعیف سیستم ایمنی بدن، مقاومت بدن در برابر بیماری‌ را کاهش می‌دهد و سبب بروز بیماری‌هایی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا، خستگی و غیره خواهد شد. بنابراین به طور مکرر ورزش کنید تا دستگاه ایمنی بدن‌تان تقویت شود. ورزش بر ضد استرس و چاقی است و تأثیر مستقیمی بر تناسب اندام و روحیه شاد دارد.

درمان استرس با دمنوش گیاهی

از آنجایی‌که استرس یکی از مهم‌ترین علل بروز اختلالات جسمی و روانی است، اکثر افراد به آن مبتلا هستند. برای اینکه از عوارض استرس و چاقی به دور باشید، دمنوش گیاهی ضد استرس بنوشید. این دمنوش های گیاهی عبارتند از چای سبز، سیب ترش – چای سبز، رزماری و گل محمدی – گل گاو زبان – چای سبز و به لیمو – معجون رویایی است. دمنوش های ضد استرس، علاوه بر اینکه اضطراب و استرس را درمان می‌کند فواید بسیاری دارد.

[su_button url=”https://youshadrinks.com/” style=”glass” background=”#f4b400″ color=”#ffffff” size=”14″ center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: hand-o-down” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″ desc=”با یک کلیک دمنوش باکیفیت تهیه کنید”][/su_button]

[acc47-inpost-cta-one]

در آخر، بیاموزید که احساسات خود را بپذیرید

تنها راهی که می‌تواند به شما در این موقعیت کمک کند، پذیرش احساساتتان خواهد بود. هر اتفاقی که می‌افتد و هر نگرانی که دارید آن را بپذیرید. در هر شرایطی که باشید چه خوشحال یا ناراحت احتمال بروز استرس در شما وجود دارد. بنابراین، یاد بگیرید که احساس خود را مدیریت و این چرخه را متوقف کنید. افرادی که برای پاسخ به احساسات خود به سمت غذا کشیده می‌شوند، نمی‌توانند به احساسات خود پاسخ صحیحی دهند.

سعی داشته باشید به مرور زمان با احساسات روبه رو شوید و استرس خود را کم کنید. نکته مهم دیگر این است که، هیچ گاه احساسات خود را سرکوب نکنید. زیرا این کار سبب آسیب‌های جدی‌تری خواهد شد و به شما ضرر می‌رساند.