فست فودها با ما چه میکنند؟
یکی از پیامدهای زندگی ماشینی افزایش مصرف غذاهای آماده یا همان فست فودهاست. مصرف این نوع از غذا که در همه جای دنیا گسترش پیدا کرده و فقط مختص ایران نیست به نمادی برای زندگی مدرن و ماشینی تبدیل شده است. با افزایش مصرف فست فود، درباره عوارض آن هم بسیار صحبت شده است اما نه تنها به آن توجه کافی نمیشود بلکه متاسفانه آمار مصرف آن روز به روز افزایش مییابد. شاید برایتان جالب باشد بدانید فست فودها چگونه به وجود آمدند!! فست فودها کدامند و استفاده از آنها چه ضررهایی در سلامت جنین، کاهش حافظه کودکان و اختلالات رشدی در آنها دارد و باعث بروز چه بیماری هایی در انسان میگردند. دراین مقاله میتوانید پاسخ همه این سوالات را بیابید.
فست فود چیست؟ غذاهای فست فودی کدامند؟
فست فود در لغت به معنای غذای سریع است که ما به آن غذای حاضری میگوییم. این غذاها به دلیل طعم خوب و متفاوتی که دارند طرفداران زیادی داشته که روز به روز به تعداد آنها افزوده میشود. شیوه تهیه فست فود ها به این صورت است که معمولا حجم بالایی از غذا را آماده کرده و گرم نگه میدارند و پس از سفارش مشتری، دوباره آنها را گرم کرده و برای مشتری میبرند. انواع پیتزا، انواع ساندویچ و همبرگر، چیزبرگر و سایر برگرها، سیب زمینی سرخ شده، مرغ سوخاری، ناگت مرغ، انواع مختلف سالاد، ماهی و میگوی سوخاری، هات داگ، ناگت مرغ و فیله و استیک گوشت یا مرغ از جمله پرمصرف ترین غذاهای فست فودی هستند.
جف آردر می گوید: ما در زمانه ای زندگی می كنیم كه پیتزا زودتر از نیروی پلیس به خانههایمان می رسد. نسل حاضر آمریكا را نسل فست فود می نامند، اما برخلاف آنچه فكر می كنیم، عرضه ی سریع غذاهای حاضر و آماده، پیشینه ی تاریخی دارد و مختص قرن حاضر نیست.
تاریخچه فست فود
فست فود فقط مختص این دوران نیست و در زمان های قدیم هم مصرف میشده است. مثلا در روم باستان دکه هایی وجود داشت که در آن نان و زیتون به فروش میرسید. در هند غذاهای آماده تهیه و در کشورهای غرب آفریقا نوعی کباب چوبی به نام بوشت میفروختند. رشته فرنگی هم در کشورهای شرق آسیا به فروش میرسید. اما آغازکننده مصرف فست فود به شکل امروزی و گسترده، یک کافه تریا در نیویورک به نام اتومات بود. این موضوع به سال 1912 برمیگردد. آنها تصمیم گرفتند غذاهایی را آماده و درمحفظه های شیشه ای گرم کننده غذا قرار داده و مشتریان از طریق دستگاه های سکه ای غذاها را خریداری کنند. پس از استقبال از این غذاها، اتومات که پس از آن ماهیت آن تغییر کرد و تبدیل به رستوران شد شعب خود را در سرتاسر ایالت آمریکا باشعار ” ما کار مادران را کم کرده ایم” گسترش داد.
پس از اتومات، شرکت آمریکایی وایت کسل یا قلعه سفید شروع به کار کرد. این شرکت همبرگرهایی با قیمت بسیار پایین و به صرفه برای مشتریان تولید کرد. آنها ضمن پایین آوردن قیمت، برای جذب مشتری نوآوری دیگری هم به خرج دادند و آن این بود که در یک اقدام جالب، مشتریان میتوانستند خط تولید و شیوه آماده کردن غذا را ببینند.
پس از وایت کسل در سال 1940 مک دونالد با قدرت وارد شد و توانست شعبات خود را نه تنها در امریکا بلکه در کل دنیا گسترش دهد. تفاوت مک دونالد با شرکت ها و رستوران های دیگر این بود که مشتریان بدون اینکه از خودروی خود پیاده شوند غذای موردنظر خود را خریداری میکردند. پس از مک دونالد فست فودهای بسیاری تاسیس شد که بیشتر آنها در کشور امریکا بود و می توان امریکا را منشا و خواستگاه این صنعت نامید.
در ایران نیز مصرف فست فود از گیلان، مازندران و تهران آغاز شد. مهاجران شوروی که پس از انقلاب شوروی به ایران آمدند کارگاه هایی را تاسیس و شروع به تولید سوسیس کالباس و ژامبون نمودند. به مروز زمان این شغل قوت گرفت و در بسیاری از نقاط ایران رواج یافت.
چرا فست فودها سرطان زا هستند؟
یکی از علل سرطان زا بودن فست فودها این است که گوشت، سوسیس، کالباس، همبرگر و دیگر مواد فرآوری شده موجود در فست فود برای دوام بیشتر و طولانی تر، حاوی مواد نگهدارنده هستند. این مواد نگهدارنده در بدن باعث جهش های ژنتیکی میشوند. البته در همه موارد جهش ژنتیکی باعث سرطان نمی شود اما در مورد گوشت فرآوری شده این موضوع صدق میکند. یکی از آن مواد نگهدارنده که در فراورده های گوشتی استفاده می شود نیترات سدیم است. این ماده در بدن تبدیل به نیتروزامین که صددرصد سرطان زاست می شود. مهم ترین علت ایجاد سرطان های دستگاه گوارش همین ماده است و تاثیر آن در به وجود آمدن سرطان قطعی است. همچنین هر نوع فرآوری گوشتی یا موادی مثل سیب زمینی، اگر در حرارت بالا پخت شود ، ماده ای سرطان زا به نام آکریل آمید تولید میشود که شاید سرطان زاترین ماده طبیعی باشد.
علت بعدی سرطان زا بودن فست فودها ، شیوه های ناسالم تهیه آنهاست. مثلا در بعضی از مغازه های فروش فست فود، 15 بار از روغن استفاده و مواد غذایی را در آن سرخ می کنند. این کار استعداد سرطانی شدن مواد غذایی را فراهم می کند.
مورد سوم هم مربوط به عملکرد بدن است. در زمان هایی که افراد، نوجوان یا جوان هستند میزان سوخت و ساز با همدیگر برابر است ولی وقتی به دوران میان سالی و به سن های بالاتر می رسند، دیگر سوخت و سازی وجود ندارد و مواد غذایی فقط مصرف می شود. بنابراین مساله سن هم با مصرف فست فود ارتباط مستقیم داشته و باعث تنگی عروق و گرفتگی مغزی در افراد میشود.
[acc47-inpost-cta-one]
بررسی مضرات مصرف فست فود از دوران جنینی تا بزرگسالی
- مضرات فست فود برای جنین
مصرف غذاهای آماده میتواند حتی بر روی جنین هم تاثیرگذار باشد. فست فود و غذاهی که دارای مقادیر زیاد روغن و قند و شکر هستند در دوران بارداری می تواند بر روی ژن های در حال شکل گیری جنین تاثیرات منفی بگذارد. این مساله منجر به واکنش هایی در بدن می گردد که در نهایت سبب بروز انواع بیماری های جسمی و روحی جنین در آینده خواهد شد. مصرف این نوع غذاها در دوران بارداری زمینه ساز بروز بیماری ADHD یا اختلال بیش فعالی است. بیش فعالی در سنین کودکی به صورت پرخاشگری، نداشتن تمرکز در کارها، اختلال و مشکل در یادگیری، مشکل تغذیه ای، عصبی بودن و علائم دیگر بروز میکند. در بزرگسالی نیز علاوه بر چاقی و اضافه وزن، باعث عدم توانایی یادگیری دروس و ترک تحصیل میگردد. اگر مادر در دوران بارداری از یک رژیم غذایی سالم استفاده کند میتواند از ابتلای فرزندش به این بیماری ها و مشکلات جلوگیری کند .
- تاثیری منفی فست فود بر عملکرد تحصیلی کودکان و کاهش IQ
یکی از عوامل مهم و اصلی چاقی کودکان، غذاهای ناسالمی است که مصرف میکنند. نه تنها مصرف فست فود در کودکان افزایش پیدا کرده است بلکه متاسفانه این غذاها دارند جایگزین غذاهای سالم کودکان میشوند. طبق مطالعات وتحقیقات صورت گرفته خوردن غذاهایی که چربی و قند بالایی دارند با قدرت حافظه ارتباط دارد. نتایج این تحقیقات نشان داد میزان مصرف این نوع غذاها با قدرت یادگیری رابطه عکس دارد و همچنین بر رشد شناختی کوکان تاثیر گذار است. این تحقیقات نشان داد کودکانی که فست فود مصرف می کنند نسبت به کودکانی که مصرف فست فود ندارند نمرات پایین تری کسب کردند. بنابراین لازم است والدین به این موضوع توجه بیشتر و ویژه ای داشته و آن را از برنامه غذایی کودکان خود حذف کنند.
ببینید: پکیج تمرکز و تقویت حافظه نیوشا نوش
- چاقی
چاقی یکی دیگر از اثرات منفی مصرف غذاهای حاضری است. چاقی و اضافه وزن که خود منشأ بسیاری از بیماری ها و مشکلات است میتواند باعث کم تحرکی بیش از پیش کودکان شده و آنها را از انجام بسیاری از فعالیت ها باز دارد. اضافه وزن ممکن است اعتماد به نفس کودکان را هک کاهش دهد.
پیشنهاد ویژه: پکیج های لاغری و کاهش وزن نیوشانوش
- اختلالات رشدی
از آنجاییکه فست فودها ارزش عذایی ندارند یا ارزش غذایی آنها بسیار پایین است در رشد کودک اثر منفی میگذارد. مصرف این غذاها سبب میشود مواد غذایی که در سنین رشد کودک برای رشد و نمو او نیاز است را دریافت نکرده و رشد آها دچار اختلال شود. بیماری هایی از جمله کوتاهی قد، کاهش قدرت یادگیری و حافظه و ضعف بینایی از مواردی است که کودکان با مصرف غذاهای آماده مستعد دچار شدن به آنها هستند.
- مصرف فست فود در دوران کودکی و عوارض آن در بزرگسالی
اگر در دوران کودکی غذاهای آماده زیاد بخورید ممکن است عوارض آن در بزرگسالی گریبان گیرتان شود.
ناراحتی های قلبی، بالا رفتن قند و چربی خون و نارسایی های کبد از جمله بیماری هایی است که در بزرگسالی احتمال ابتلا به آن وجود دارد.
پاکسازی کبد: پکیج درمان کبد چرب نیوشا نوش
- مسمومیت
از انجایی که معمولا فست فود ها، غذاهای از قبل آماده شده هستند احتمال فاسد بودنشان وجود دارد. این مورد سبب بسیاری از مراجعات کودکان به مراکز درمانی بوده است.
مسمومیت، سیستم دفاعی بدن کودکان را ضعیف کرده و باعث ضعف و بی حالی آنها میشود که اگر میزان مسمومیت شدید باشد میتواند منجر به مرگ آنها شود.
چگونه کودکان را از فست فود دور نگه داریم؟
یکی از مهمترین دلایل علاقه کودکان به فست فود این است که والدین به دلایل مختلف، تعداد دفعات زیادی از غذاهای فست فودی استفاده و ذائقه فرزندان خود را به این غذاها عادت میدهند. وقتی کودکان به خوردن فست فودها که معمولا بسیار خوشمزه هستند عادت میکنند نسبت به خوردن غذاهای سالم و طبیعی که شاید به اندازه فست فود ها خوشمزه نباشند بی رغبت میشوند. بنابراین بهتر است است ذائقه کودکان خود را از همان کودکی به خوردن غذاهای سالم عادت دهیم.
راهکار بعدی، تهیه غذاهای آماده در منزل است. این غذاها حتی مدل خانگی آن شاید هچنان مضر باشد اما ضرر آن بسیار کمتر از فست فود هایی است که در مغازه ها به فروش میرسد. تهیه فست فود خانگی چند مزیت دارد. یکی اینکه غذایی که می خورید تازه است و غذای مانده و دو یا چند بار گرم شده نیست. فست فودی ها از یک روغن بارها و بارها استفاده میکنند در حالیکه این اتفاق در فست فود خانگی نمی افتد. و مورد بعدی اینکه میتوانید در تهیه آن دقت بیشتری به خرج داده و از مواد مضر کمتر مثلا روغن یا نمک کمتری استفاده نمایید و به این صورت کم کم مصرف فست فود های بیرونی را کاهش یا حتی حذف کنید.
شایع ترین بیماری ها و ارتباط آنها با تغذیه
سرطان ریه شایع ترین سرطان در تمام دنیا است و علت آن مصرف سیگار است. بااین حال داشتن تغذیه مناسب می تواند از بروز این بیماری پیشگیری کند. مصرف میوه و سبزی های تازه حتی در افراد سیگاری در پیش گیری از این سرطان موثر است.
سرطان سینه مورد دیگری است که ارتباط مستقیمی با تغذیه دارد. این سرطان شایع ترین سرطان زنان در جهان است و اگر در دوران کودکی و بخصوص دهه اول زندگی تغذیه مناسبی داشته و میزان کافی میوه و سبزیجات تازه مصرف شود احتمال ابتلا به این سرطان نسبت به سایر افراد 2 تا 3 برابر کمتر میشود.
سرطان پروستات شایع ترین سرطان مردان است و تنها سرطانی است که مشخص شده است با مصرف چه غذاهایی میتوان از ابتلا به آن پیشگیری نمود. با افزایش مصرف چربی های حیوانی خطر ابتلا به سرطان پروستات در آقایان افزایش مییابد. سویا، سبزیجات و ماده لیکوپن که در گوجه فرنگی، توت فرنگی و هندوانه وجود دارد غذاهای موثر در پیشگیری از سرطان پروستات است.
سرطان روده که چهارمین سرطان شایع دنیاست هم قابل پیش گیری است و 70 درصد آمار سرطان روده را می توان با تغییرات در سبک زندگی و شیوه تغذیه کاهش داد. کاهش وزن، داشتن فعالیت فیزیکی مناسب، رژیم غذایی حاوی سبزیجات و فیبر و کاهش مصرف گوشت قرمز فرآوری شده از مهم ترین راهکارهایی است که برای کاهش آمار سرطان روده توصیه میشود.
[acc47-inpost-cta-one]
References
شیوا
سخته فست فود نخوردن …)-: