اگر شما هم از جمله افرادی هستید که به لاغری به کمک جراحی فکر کرده اید یا فکر می‌کنید این مطلب را از دست ندهید. ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع مختلف جراحی های لاغری آشنا کنیم و روش کار هریک از آنها را به شما توضیح دهیم. همچنین درباره عوارض هریک از عمل ها و مراقبت ها و رژیم های سختی که بعد از عمل باید رعایت شود صحبت خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

  1. اسلیو گاسترکتومی
  2. پلیکاسیون معده روشی موثر، کم خطر و کم هزینه از پزشکان ایرانی
  3. باندینگ (حلقه دور معده, Banding)
  4. بای‌پس معده (Bypass)
  5. گاستروپلاستی (بالون معده، Balloon)
  6. عمل لیپوماتیک (جراحی با لیزر)

مکانیزم عمل های جراحی چگونه است؟

عمل های جراحی لاغری با دو روش سبب کاهش وزن می‌شوند. بعضی از آنها محدود کننده اند یعنی معده را کوچک می‌کنند تا نتوانیم غذای زیادی بخوریم. اسلیو نمونه ای از این عمل است. روش دوم عدم جذب کالری و مواد غذایی است و روش سوم ترکیبی از هردو مورد است. در عمل بای پس معده از هر دو روش استفاده شده است. در ادامه بیشتر توضیح خواهیم داد.

آیا اثرات عمل های لاغری پایدار است؟ 

ثابت بودن اثرات و نتایج عمل های کاهش وزن تا حد زیادی به خود ما بستگی دارد. هیچ کدوم از روش های لاغری دست مان را برای پرخوری باز نگذاشته است و همواره محدودیت مصرف غذا وجود دارد. جراحی های کاهش وزن با تغییردادن سبک زندگی و رعایت همیشگی رژیم غذایی متعادل و مناسب، داشتن تحرک و فعالیت بدنی کافی، در مواردی حتی می‌توانند تا 50% از وزن مان را کم کند.

کدام عمل برای‌مان مناسب است؟

عوامل مختلفی در انتخاب نوع عمل تاثیر گذارند. یکی از فاکتورها، در نظر گرفتن شاخص توده بدنی یا همان BMI است. مورد دیگر، مشکلات و بیماری هایی است که ممکن است به آن مبتلا باشیم. ابتدا باید هم سلامت جسمی و هم سلامت روحی بیمار به دقت بررسی  شده و در صورت نیاز رفع شود و بعد از آن اقدام به عمل کردن بیمار نمود.


BMI تان چند است؟ محاسبه آنلاین تست لاغری BMI 


 جراحی های لاغری رایج کدامند و هریک چه عوارضی دارند؟

اسلیو گاسترکتومی

در این روش جراحی، معده بسیار کوچک و باریک شده و شبیه موز می‌شود. اسلیو معده به روش لاپاروسکوپی انجام شده و در آن 75 تا 80 درصد حجم معده از سمت چپ معده را از داخل شکم خالی می‌کنند. به این ترتیب کارایی هورمون گرلین یا همان هورمون اشتها کم شده و احساس گرسنگی و میل به خوردن غذا کم می‌شود. عمل اسلیو در درمان دیابت نقش دارد و تا حد زیادی می‌تواند آن را درمان کند.

جراحی های لاغری-عمل های لاغری-عمل جراحی لاغری-عوارض عمل لاغری
جراحی لاغری اسلیو

مراقبت های بعد از عمل

پس از اینکه شخص مورد عمل جراحی اسلیو قرار گرفت باید رژیم غذایی سخت و طاقت فرسایی را تحمل کند. آنها 2 یا 3 روز بعد عمل اجازه خوردن پیدا می‌کنند و تا دو ماه تنها غذای آنها مقدار کمی مایعات رقیق و از صافی رد شده است. در این عمل چون اشتهای فرد و نیز جذب مواد غذایی کاهش پیدا کرده است و از طرفی متحمل یک رژیم سخت غذایی شده است همه این عوامل سبب می‌شود تا شخص کاهش وزن شدیدی داشته باشد.

بیماران باید از قرار گرفتن در هوای گرم، سونا و جکوزی خودداری کنند. بنابراین تابستان فصل بدی برای آنان خواهد بود. زیرا باعث دفع مایعات می‌شود. این افراد تا زمانی که به خوبی لاغر نشده‌اند تنها مجاز به انجام حرکات بسیار سبک ورزشی هستند.

این افراد باید از مصرف غذاهای حجیم و به اصطلاح شکم پر کن به شدت خودداری کنند زیرا هم باعث درد شدید معده و هم افزایش حجم آن می‌شود. بزرگ شدن حجم معده هم می‌تواند لاغری و کاهش وزن را با مشکل روبرو کرده و یا جلوی آن را بگیرد. بنابراین باید به شدت از مصرف غذاهای حجیم مانند حبوبات و نوشیدنی های گازدار مانند نوشابه و دلسترها پرهیز کنند.

عوارض

شخص ممکن است دچار سوءهاضمه شدید، دل درد، نفخ و مشکل در دفع شود.


حتما بخوانید: قرص های لاغری، از بیمارستان تا قبرستان


 

پلیکاسیون معده روشی موثر، کم خطر و کم هزینه از پزشکان ایرانی 

پلیسه معده یا همان پلیکاسیون معده که توسط پزشکان ایران ابداع شده است یکی از کم خطرترین و به دلیل استفاده کم از تجهیزات پزشکی، ارزان ترین عمل های لاغری است. در جراحی پلیسه معده برخلاف روش اسلیو که سمت چپ معده را تخلیه می‌کنند، معده را روی هم بخیه می‌زنند و به صورت پلیسه در می‌آورند. به این صورت حجم معده کم می‌شود. پلیسه معده (بر خلاف باندینگ و بالون که در ادامه توضیح خواهیم داد) یکی از روش های دائمی لاغری است. در درصد کمی از موارد، پس از چند سال اگر فردی که مورد عمل قرار گرفته پرخوری کند پلیسه ها از هم فاصله می‌گیرند و معده کمی منبسط می‌شود. در صورت بزرگ شدن معده، می توان مجددا عمل پلیسه معده را انجام داد.

عوارض عمل لاغری-انواع عمل های لاغری-جراحی لاغری
پلیکاسیون، عمل لاغری ارزان و کم خطر

عوارض

در پلیکاسیون معده چون هیچ قسمتی از معده بریده نمی شود، احتمال بروز عوارضی چون نشت داخل شکمی و یا خونریزی خیلی کم است و اگر هم عارضه ای رخ دهد، با بازکردن پلیسه، می‌توان مشکل را رفع کرد.

 

باندینگ (حلقه دور معده, Banding)

در عمل باندینگ حلقه ای از جنس سیلیکون را دور قسمت ابتدایی معده قرار می‌دهند. با انجام این عمل وقتی شخص شروع به خوردن غذا می‌کند چون معده از همان قسمت ابتدایی کوچک شده است شخص خیلی زود احساس سیری می‌کند. اندازه این حلقه قابل تغییر است به این صورت که با تزریق نوعی ژل می‌توان هربار معده را تنگ تر و کوچک تر کرد. در این روش وزن بیمار به تدریج کم می‌شود و معمولا پس از مدتی به وزن ثابتی می‎‌رسد.

باندینگ یک روش موقت لاغری است و پس از مدتی باند حلقه را خارج کرد. با این کار ممکن است وزن بیمار دوباره افزایش یابد.  این جراحی مناسب افرادی است که شاخص توده بدنی یا BMI آنها بین 30 تا 35 است.

عمل جراحی لاغری-عوارض جراحی لاغری-
عمل جراحی لاغری باندینگ معده

مراقبت ها

البته با خارج کردن بند از دور معده باز هم احتمال برگشت وزن وجود دارد. بیمارانی که حلقه معده می‌گذارند، باید از خوردن مایعات پر کالری پرهیز کنند که باعث کاهش موفقیت عمل می‌شود. توصیه می‌شود B کمپلکس و B12 بعد از عمل مصرف شود.

عوارض

در عمل بالون محل زخم نسبتا عمیق  است و برای بهبودی نیازمند مراقبت و گذشت زمان است.

[acc47-inpost-cta-one]

بای‌پس معده (Bypass)

بای پس معده یکی از عمل های رایج لاغری است. این جراحی را با جراحی بای پس روده که به دلیل عوارض زیاد و خطرناکش منسوخ شده است اشتباه نگیرید. در این روش لاغری بخش کمی از معده یعنی چیزی حدود 30 تا 50 سیسی از قسمت بالای معده را باقی می‌گذارند و بقیه یعنی قسمت پایین معده را با بخیه زدن، مسدود و بعد از آن از سیستم گوارشی حذف می‌کنند. قسمت بالای معده به انتهای روده کوچک پیوند زده می‌شود تا غذا از این طریق خارج شود. با انجام این عمل تقریبا 2 متر بین غذا و صفرا فاصله ایجاد می‌شود. این فاصله باعث جذب کمتر غذا شده و به درمان دیابت هم کمک می‌کند. این روش در طولانی مدت تاثیرات مثبتی دارد.

جراحی بای پس معده هم به روش کاهش جذب مواد غذایی و هم محدود کردن معده باعث کاهش وزن می‌شود و مناسب افراد بسیار چاقی است که BMI آنها بیشتر از 35 است.

جراحی لاغری-عمل لاغری-عوارض عمل لاغری-
عمل جراحی لاغری بای پس معده

مراقبت ها

افراد بعد از انجام جراحی باید فقط مایعات و مقدار کمی از انواع پوره ها را مصرف کنند و از مصرف غذا و مایعات حجیم مانند حبوبات و نوشابه های گازدار خودداری کنند. معمولا بعد عمل  بعضی از ویتامین ها مانند ویتامین B، کلسیم و آهن برای این افراد تجویز می‌شود.

عوارض

یکی از عوارض شایع عمل بای پس معده، فیستول معده است که در آن مایع گوارشی از قسمتی به قسمت دیگر نشت می‌کند. امکان آسیب دیدن طحال، نفخ و دل درد، سوءهاضمه، مشکل در دفع مدفوع، نشت بخیه، احساس تهوع، ترش کردن، صدای غرغر معده و ناتوانی در جذب مواد مغذی غذایی، همه و همه از عوارضی است که بعد از جراحی بای پس باید انتظار آن را داشت.

 


بدانید: 1+5 دلیل ایست وزنی


 

گاستروپلاستی (بالون معده، Balloon) 

این جراحی تقریبا منسوخ شده است اما در ایران بسیار طرفدار داشت. عمل بالون توسط پزشک گوارش انجام می‌شود. در این شیوه بالنی را از طریق دهان وارد معده کرده و پس از قرارگیری، آن را باد می‌کنند. بالن بزرگ شده و در معده شناور می‌شود. حباب ایجاد شده معده را پر کرده و باعث احساس سیری در فرد می‌شود. بالون امکان تغییر سایز دارد و می‌توان آن را کوچک یا بزرگ کرد. همانطور که در روش باندینگ، باند یا همان حلقه باید از معده خارج شود در اینجا هم باید بالون را بعد از مدتی از معده خارج کرد. بعد از برداشتن بالن، به دلیل بزرگ شدن معده ممکن است شخص دوباره چاق شود. این جراحی نسبتا بی‌خطر است.

جراحی لاغری-عمل لاغری-عوارض عمل لاغری-انواع عمل لاغری
جراحی لاغری به روش بالون

عوارض

حالت تهوع، دل درد، گیر کردن مواد غذایی و نفخ، از عوارض احتمالی آن است.

 

عمل لیپوماتیک (جراحی با لیزر)

عمل لیزر لیپوماتیک مدل پیشرفته تری از عمل لیپوساکشن با لیزر است. در این روش چربی را با ایجاد لرزش و با ایجاد امواج در موضع دارای چربی، جدا می‌کنند. سپس چربی جداشده را با عمل ساکشن از بدن خارج می‌کنند. این عمل به خصوص برای لاغری موضعی و قسمت هایی مانند شکم و ران که تجمع چربی در آنجا زیاد است مناسب است.

شیوه جراحی به این صورت است که یک قسمت کوچک از موضع عمل را برش می‌زنند و جسم بسیار کوچکی که لیزر در آن قرار دارد را وارد بدن می‌کنند. جسم کوچک وارد بدن شده و با از بین بردن غشای سلولی و سپس آب کردن چربی، باعث فرار چربی از آن قسمت می‌شود. چربی ها باید به سرعت توسط لوله ی مخصوص، از بدن خارج شوند.

جراحی لاغری-عمل های لاغری-جراحی کاهش وزن-
جراحی لاغری موضعی لیپوماتیک، جراحی با لیزر

عوارض

چربی های ذوب شده باید بلافاصله از بدن فرد خارج شوند وگرنه توده های چربی باقی مانده زیر پوست ذوب شده و وارد رگ های خونی می‌شوند که این فرایند می‌تواند باعث سکته مغزی شود. در عمل لیپوماتیک، دو عامل به روز بودن تجهیزات پزشکی و مهارت حرفه ای پزشک معالج بسیار موثر هستند. بنابراین در انتخاب پزشک و مرکز پزشکی خود بسیار دقت کنید در غیر این صورت ممکن است منجر به مرگ شود.

شخصی که مورد عمل لیپوماتیک قرار گرفته است ممکن است دچار خون‌مردگی، کبودی، عفونت خون و خونریزی در موضع عمل شود.

[acc47-inpost-cta-one]

 

عوارض احتمالی و شایع عمل جراحی لاغری

  • ملتهب شدن ریه و بروز مشکلات ریوی
  • آسیب دیدن دستگاه گوارش
  • کاهش گلبول های قرمز خون
  • ایجاد عفونت
  • ایجاد سنگ کیسه صفرا
  • فتق
  • سوءتغذیه
  • بیرون روی
  • کمبود شدید ویتامین و به خصوص ویتامین های B
  • افسردگی
  • شل شدن و خراب شدن پوست
  • ریفلاکس معده
  • ضعیف شدن بدن و ابتلای زودهنگام به بیماری های فصلی مثل سرماخوردگی

 

 خوب است بدانید…

  • نه تنها هیچ یک از عمل های لاغری بدون رعایت رژیم غذایی اثر نمی کند بلکه بعضی از آنها نیازمند رعایت رژیم های سخت و طاقت فرسایی هستند که ممکن است از پس آن بر نیایید. پس قبل از انتخاب نوع عمل، به این مساله خیلی دقت کنید.
  • عمل اسلیو و بای پس معده در درازمدت روش هایی موثراند اما باندینگ و بالون دو عمل موقتی محسوب می‌شوند که برگشت پذیراند و برای کسانی مناسب است که می‌خواهند در مدتی کوتاه، کاهش وزن زیادی داشته باشند.
  • لاغری شدیدی که در این عمل ها اتفاق می‌افتد باعث شل شدن و افتادگی محسوس پوست می‌شود. میزان آن با توجه به سن شخص، ژن و فعالیت ها و ورزش هایی که انجام می‌دهد متفاوت است.
  • از آنجایی که معمولا بعد عمل بدن مقدار زیادی ویتامین و املاح را از دست داده و جذب آنها هم کمتر و سخت تر می‌شود ، مصرف ویتامین ها و مکمل ها برای شحض لازم است.

 


پیشنهاد ویژه یوشا: سوپر پک لاغری و کاهش وزن یوشا


در اینکه چاقی مفرط و اضافه وزن معمولا بای مان بسیار آزاردهنده و مشکل ساز است شکی نیست. چاقی نه تنها ظاهر نازیبایی به بدن می‌دهد بلکه خود عامل بسیاری از بیماری هاست. اما با توجه به موارد گفته شده می‌توان این طور نتیجه گرفت که بهتر است عمل جراحی آخرین گزینه ما برای کاهش وزن باشد. ابتدا باید نهایت سعی خود را بکنیم تا از سایر روش ها مانند تغییر سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی مناسب، ورزش و تحرک، استفاده از مکمل ها و خوراکی های بی خطر و امثال آن استفاده کنیم و در صورت نتیجه بخش نبودن روش های بالا، خود را به دست تیغ جراحان بسپاریم. با توجه به ریک عمل های جراحی، آیا شما حاضرید از این روش ها استفاده کنید؟

[su_button style=”glass” background=”#ffea26″ color=”#090909″ size=”7″ wide=”yes” center=”yes” radius=”5″ icon=”icon: hand-o-down” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″ title=”title”]لطفا نظرات و تجربیات خود را با ارسال کامنت در زیر همین پست با ما در میان بگذارید [/su_button]

References

bartarinha.ir

nabzema.com

tebyan.net

www.yjc.ir

namnak.com