همه ما از لحظه تولد دارای مزاج و طبع مشخصی هستیم. چهار نوع مزاج نظیر گرم و خشک، گرم و تر، سرد و خشک، سرد و تر وجود دارد. شاید بتوان گفت، یکی از مهمترین اصل‌های مهم در زندگی ما، شناخت طبع و  مزاج شناسی است. شناخت مزاج بسیار اهمیت داشته و حفظ تعادل در طبع و مزاج خود، به منظور حفظ سلامتی و پیشگیری از بروز بسیاری از بیماری‌ها خواهد بود. تاثیر مزاج در زندگی بر روی حالات رفتاری، خواب و بیداری، جسم افراد مشهود است و کافیست هر شخصی آن را جدی بگیرد و از آن غافل نشود. اما یکی از مهمترین انواع تاثیر مزاج را که خیلی‌ها از آن اطلاعی ندارند می‌توان، تاثیر مزاج در چاقی و لاغری یا وزن افراد نام برد.

آنچه در این مطلب می‌خوانید:

به طور کلی در طب سنتی و اسلامی، افرادی که دارای مزاج تر هستند چاق بوده، همچنین افراد خشک مزاج اندامی لاغر و ظریف دارند. بنابراین همین موضوع می‌تواند یکی از نشانه‌ای باشد تا شما به مزاج ذاتی خود پی ببرید.  افراد با مزاج گرم و تر دارای توده عضلانی هستند. اما افرادی که مزاج آنها سرد و تر بوده چربی بیشتری مانند خانم ها خواهند داشت. در این مطلب قصد داریم تا راجع به تاثیر مزاج در چاقی و لاغری افراد صحبت کنیم و مطالب مفیدی در اختیارتان قرار دهیم. اما بهتر است قبل از اشاره به این موضوع، کمی هم به تعریف مزاج از دیدگاه طب سنتی و طب اسلامی بپردازیم.

مزاج شناسی از دیدگاه طب سنتی و اسلامی

از دیدگاه طب سنتی انسان یا هر شی دیگری، بر آیند اثر چهار ماده اصلی است. این چهار ماده شاکله تن و روان انسان را می‌سازد و تشکیل مزاج یا طبع می‌دهند. به همین ترتیب این چهار ماده از چهار عنصر اصلی که طبیعت را ساخته برمی‌خیزد. اگر انسان هر کدام را در بدن در حد متعادل نگه بدارد، سالم و سلامت خواهد بود و از بسیاری بیماری‌ها در امان می‌ماند. برای این منظور، شخص می‌بایست در ابتدا به مزاج شناسی خود بپردازد و سپس، امر متعادل سازی را پیش بگیرد.

اما از دیدگاه طب اسلامی علاوه بر ماده ها، انسان یا هر شیء دیگری بر آيند ارکان معنوی هم می‌باشد. عناصر معنوی عبارت‌اند از نام و یاد خدا، نیت خالص، قلبی پاک، دعا و مهربانی.

انواع مزاج ۴ گانه در طبیعت

به طور کلی مزاج از ترکیب چهار رکن پدید می‌آید. بسته به میزان ترکیب هر یک از آنها، مزاج ها دسته بندی می شوند:

  • عنصر آتش: مزاج گرم و خشک (صفراوی)
  • عنصر هوا: گرم و تر (دموی)
  • عنصر آب: سرد و تر (بلغمی)
  • عنصر خاک: سرد و خشک (سوداوی)

معرفی مزاج شناسی از دیدگاه طب

همانطور که گفتیم، یکی از انواع تاثیر مزاج ، تاثیر مزاج در چاقی و لاغری بوده که اشاره داشتیم افراد تر چاق و خشک لاغر هستند. بزرگسالانی که اندام لاغر دارند دارای طبع سرد و خشک، کودکان لاغر و ظریف دارای مزاج گرم و خشک خواهند بود. اگر بخواهیم شفاف‌تر بگوییم؛ در صورتی‌که رکن تری یا رطوبت در بدن زیاد باشد، چاقی رخ می‌دهد. از تاثیر مزاج بر وزن، دو نوع چاقی به نام های لحمی و شحمی وجود دارد. مزاج‌های گرم و تر لحمی و مزاج‌های سرد و تر شحمی هستند.

متخصصان طب اسلامی معتقدند که درمان چاقی و لاغری وابسته به نوع مزاج است. 

اهمیت و تاثیر مزاج در رژیم غذایی چیست؟

تاثیر مزاج در چاقی و لاغری سبب شده تا تاثیر مزاج در برنامه غذایی جدی گرفته شود. اگر یک فرد دموی یا بلغمی بخواهد به تناسب اندام برسد و وزن کم کند، یا افراد صفراوی و سوداوی مایل باشند تا چاق شوند، باید تنها به کم یا زیاد غذا خوردن توجه نکرده و عمقی‌تر به این موضوع فکر کنند. ابتدا به مزاج شناسی خود پرداخته و با شناخت مزاج، یک برنامه غذایی متناسب با طبع دریافت نماید. اگر به تاثیر مزاج در چاقی و لاغری  و دیگر عوامل مزاج شناسی آگاه باشید، خیلی سریع می‌توانید طبع را پیدا کنید.

نکته طلایی یادتان باشد!

تا جایی‌که می‌توانید با ورزش و کمک گرفتن از طب سنتی و اسلامی، همچنین دمنوش های گیاهی برای لاغری، وزن خود را کم کرده و به اندام ایده آل برسید. برخی افراد از رژیم‌های سختی برای لاغری و کاهش وزن کمک می‌گیرند. شاید در وهله اول خوب باشد، اما با ترک آن بدن واکنش نشان داده و شاهد چاقی سریع خواهیم بود. بعضی از رژیم‌های کاهش وزن در سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد می‌کند و حتی سن فرد را بعد از رژیم و لاغر شدن بیشتر نشان می‌دهد.

جهت لاغر شدن با دمنوش های لاغری، باید از دمنوش های لاغری باکیفیت استفاده کرد. در این بین، با توجه به محبوبیت افراد نسبت به دمنوش نیوشا ، ما به شما مصرف دمنوش های لاغری نیوشا را پیشنهاد می کنیم. برای تهیه دمنوش لاغری نیوشا بر اساس طبع و مزاج خود می توانید از شماره تماس ذیل استفاده نمایید و از مشاورین یوشا کمک بگیرید.

[acc47-inpost-cta-one]

روش اضداد و کاهش وزن صحیح

افراد بنا بر تاثیر مزاج باید برای کاهش وزن درست از روش اضداد بکار ببرند. در این شیوه حتما می‌بایست در نحوه استفاده از خوراکی‌ها توجه کرده و متناسب با مزاج، برنامه غذایی داشته باشند. افرادی که مزاج گرم و تر دارند برای شروع کاهش وزن باید، خوراکی های با طبع سرد استفاده کنند تا طبع یا مزاج آنها معتدل شود. آنهایی هم که از طبع سرد و تر برخوردارند باید مواد غذایی گرم و تر بخورند. البته باید توجه داشت که، مصرف این خوراکی‌ها نباید در حدی باشد که شخص به طور ناگهانی از مزاج گرم به مزاج سرد برسد. در واقع، باید این رژیم توسط کارشناسان تا حدی  مجاز مصرف خوراکی‌ها تعیین شود که طبع به یک حالت اعتدال برود.

[su_label type=”warning”]مواد غذایی و مصرف خوراکی‌ها = تغییر مزاج[/su_label]

بروز مشکلات با عدم رژیم مناسب با طبع؟

یکی از عامل های مهم برای سلامتی، طول عمر و زندگی سالم درست غذا خوردن و توجه به طبع و مزاج شناسی خود است. خیلی ها به طبع و مزاج خود توجهی ندارند که این امر، خود می‌تواند عامل بروز بسیاری از بیماری‌ها باشد. مزاج یا طبع انسان، امکان دارد به دلایل مختلفی مانند احساسات و روحیه، خوراکی ها و شرایط زیست محیطی تغییر کند. اما اگر آن را جدی بگیرند و دوباره با مصرف خوراکی‌ها رو به معتدل برود، دوباره طبع اصلی برمی‌گردد. باید طبع را به سمت معتدل برده و از این رو، به سلامتی خود کمک کنیم.

همچنین تاثیر مزاج در چاقی و لاغری زیاد بوده و حال، اگر فردی بخواهد وزن خود را کم کند و بدون در نظر گرفتن طبع و مزاج خود این امر را آغاز نماید، دیگر به قول معروف ” نور علی نور ”  می‌شود. در این صورت، افراد نه تنها هیچ نتیجه مطلوبی از رژیم غذایی نخواهند گرفت، حتی مشکلات زیادی در انتظار آنهاست!

با خود در نظر بگیرید فردی که دارای طبع گرم و تر یا گرم بوده، اگر به این اشخاص خوراکی‌ها و مواد غذایی گرم نظیر فلفل و زیره پیشنهاد کنند و از آنها در طول روز مصرف نمایند، مطمئن باشید به غیر از اینکه از کاهش وزن خبری نیست، بلکه به زودی مشکلاتی مانند ناراحتی پوستی، ریزش مو، تپش قلب، پا درد به سراغ آنها می‌آید.

افرادی که چاق هستند، از آنجایی‌که مزاج تر یا مرطوب دارند برای کاهش وزن باید مواد غذایی با طبع خشک استفاده کرده، از این رو افراد لاغر باید از خوراکی‌ها و مواد غذایی با طبع مرطوب و سرد مصرف کنند.

رژيم غذایی مناسب با مزاج

چه خوراکی‌هایی گرم و چه خوراکی‌هایی سرد هستند؟

  • خوراکی‌های با طبع گرم عبارت اند از مجموع تلخ مزه‌ها، شیرین مز‌ه‌ها، شور مزه‌ها و تندها که خیلی گرم هستند.
  • خوراکی با طبع سرد نظیر بی‌مزه و گَز مزه(مانند سیب زمینی)، ترش مزه
  • چربی ها معتدل ‌اند

تاثیر مزاج در گوشت‌ها

گوشت‌ها هم تحت تاثیر مزاج ها هستند و هر گوشتی طبع مخصوص به خود دارد. به طور مثال ماهی، گوشت گاو سرد بوده و گوشت‌هایی نظیر میگو، گوسفند، مرغ محلی، شتر مرغ و بوقلمون طبع گرم داشته و باید افراد متناسب با مزاج خود در مصرف آنها توجه کنند. همچنین در مصرف شیر و ماست هم می‌بایست از تاثیر مزاج غافل نشد. شیر گاو زرد و قرمز طبع گرم، شیر گاو سیاه معتدل تر است. هر چقدر شیر و ماست پر چرب‌تر، طبع آن گرم ‌تر خواهد بود.

کاهش وزن با ورزش آن هم بر اساس مزاج!

علاوه بر اینکه برای لاغر شدن افراد باید به مواد غذایی متناسب با طبع یا مزاج خود توجه نمایند، نوع ورزش کردن هم باید مناسب با مزاج افراد باشد. در طب سنتی، بدن را به کمک ورزش پاکسازی کرده و تاثیر مزاج در چاقی و لاغری به کمک مواد غذایی مناسب و ورزش کنترل می‌شود. ورزش بر اساس مزاج، خصوصیات روحی و روانی و بدنی تجویز می‌گردد. برای هر فصلی هم متفاوت بوده ؛ زیرا نوع آب و هوا در کاهش وزن و لاغر شدن نقش مهمی را ایفا می‌کنند. بهترین زمان ورزش در فصل تابستان می‌تواند قبل از طلوع آفتاب و برای زمستان، به اواسط روز اشاره کرد.

[su_button url=”https://youshadrinks.com/%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%AC-%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B7%D8%A8-%D8%B3%D9%86%D8%AA%DB%8C/” style=”flat” background=”#ffc026″ color=”#ffffff” size=”6″ center=”yes” icon=”icon: hand-o-left” icon_color=”#ffffff” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″ title=”title”]مشاهده خصوصیات چهارگانه مزاج [/su_button]

پیشنهاد برای افراد بر اساس رکن سازنده

کسانی که دارای طبع گرم و خشک(صفراوی) هستند و عنصر سازنده آنها آتش است، باید خوراکی‌هایی نظیر ارده، خرما، عسل و چای را زیاد استفاده نکنند. زیرا سبب لاغر شدن بیشتر آنها می‌شود. بنابراین، می‌توان این گونه نتیجه گرفت که افراد خشک مزاج می‌بایست از خوراکی‌های سرد برای چاق شدن مصرف کنند.

افرادی که رکن سازنده آنها هواست و مزاجی گرم و تر دارند، باید مصرف خرما و شیرینی را به حداقل برسانند؛ زیرا سبب افزایش وزن آنها خواهد شد. در طبع سرد و تر که مظهر آن آب بوده، خوراکی‌های سرد مزاج مانند ماست، هندوانه، کاهو، آب سرد افراد با مزاج سرد و تر(بلغمی) را چاق می‌کند. مظهر مزاج سرد و خشک خاک است، اگر غذاهای با طبع سرد و همچنین خشک نظیر سوسیس و کالباس بخورند، لاغر می‌مانند و رشد نمی‌کنند.

رژیم غذایی صفراوی مزاج‌ها

تاثیر مزاج در چاقی و لاغری کمک خوبی بوده تا شما مطابق با اندام خود، طبع خود را بشناسید و در مصرف برخی خوراکی‌ها رعایت کنید. شرایط تعادلی یا معتدل صفرا، یعنی یک انسان بانشاط، سالم، پر انرژی که می‌تواند حتی تا ۱۵ تا ۱۶ ساعت کار کند. با لمس بدن گرم و در رنگ گلگون و ناخن اشاره آن شرابی رنگ است. سرعت فهم افراد صفراوی بالا بوده و خواب کافی برای آنها شش تا هفت ساعت می‌باشد. اشتهای این افراد خوب ولی استعداد چاقی ندارند.

رژیم غذایی صفراوی مزاج ها

افراد صفراوی مزاج(گرم و خشک)، در سنین بالا خیلی کم پیش می‌آید تا با اضافه وزن رو به رو شوند. در حالت ایده آل یک صفراوی مزاج باید دارای وزنی ۶۸ تا ۷۲ کیلوگرم باشد. اما اگر وزنی کمتر از این میزان داشت، راه چاره خوردن غذاهای سرد برای چاق شدن است. این افراد باید غذاهایی که از نظر علمی PH زیر ۳/۷ دارد مصرف کنند. به طور مثال بهترین رژیم غذایی برای صفراوی مزاج در طول روز می‌تواند:

  • یک لیوان ماء الشعیر طبیعی به همراه کمی عسل در روز؛ بهتر است این نوشیدنی به صورت طبیعی در منزل تهیه شود. برای تهیه ماء الشعیر، باید چهار لیوان آب و یک لیوان جو را بر روی حرارت قرار دهید. این حرارت باید تا زمانی که جو بشکفد ادامه داشته باشد. بعد از تهیه، آن را از صافی رد کرده و در یخچال باید قرار گیرد.
  • بهتربن نوشیدنی‌ها برای صفراوی مزاج‌ها شربت خاکشیر، عرق کاسنی و عرق شاهتره خواهد بود.  هندوانه، لیموترش، زرشک، نارنج، گریپ فروت با عسل، ترنجبین، شیرخشت، کاهو، کیوی، آلو بخارا، آلوچه، اسفناج، تمبر هندی به صورت دم کرده، پرتقال، خیار، نان جو و آش جو غذاهایی مفید برای افراد با طبع گرم و خشک یا صفراوی هستند.
  • سوپ جو و گوشت مرغ، آش تهیه شده از ماست، کدو، اسفناج و گشنیز
  • در فصل تابستان حتما باید از  آب‌دوغ خیار، ماست، خیار و سبزیحات خنک استفاده کنند.

توجه⇐ خوردن مواد غذایی نظیر تنقلات، غذاهای ساندویچی و فست فودها، پسته، فندق، خرما ، موز و بادمجان برای افراد صفراوی ممنوع است.

رژیم غذایی دموی مزاج‌ها

این افراد مزاج گرم و تر دارند و به این دلیل تاثیر مزاج در آنها، سبب چاقی‌شان می‌شود. رنگ چهره متمایل به قرمز و اغلب اشتهای زیادی خواهند داشت. دموی‌ها غلظت خون آنان بالاست و باید از غذاهایی استفاده کنند که غلظت خونشان را کاهش دهد. خوراکی های مناسب برای افراد با مزاج گرم و تر عبارت‌اند از :

  • نوشیدن آب زیاد و قرار دادن خوراکی‌های سرد و خنک در برنامه غذایی خود.
  • خوردن برگ زردآلو و هلو
  • بهترین شربت ساده برای آنها شربت خاکشیر است.
  • نان و سوپ جو، لیموترش، انار، غذا‌های خام به‌ویژه میوه‌ها و سبزیجات، زرشک
  • تخم ریحان و انجیر
  • مصرف غذا‌های با فیبر بالا
  • مصرف آب و چای به همراه چند قطره آب لیموترش تازه

توجه⇐ شیرینی جات، نوشابه، هل و دارچین، تخم مرغ، بادمجان، ترشی، سرکه، سیر و چای برای دموی مزاج‌ها ممنوع خواهد بود.

رژیم غذایی دموی مزاج

رژیم غذایی بلغمی مزاج‌ها

بلغمی مزاج‌ها طبعی سرد و تر داشته و تاثیر مزاج در چاقی و لاغری برای آنها، سبب چاقی و اضافه وزن آنها خواهد شد. اغلب مزاج سرد و تر مربوط به چاقی خانم‌هاست. غذاهای با طبع گرم و خشک برای بلغمی مزاج‌ها بسیار مفید خواهد بود. اما باید این افراد اعتدال را در خوردن این نوع خوراکی‌ها رعایت کنند. غذاهای مناسب برای بلغمی ها می‌تواند به این صورت باشد:

  • مصرف خورشت‌های با زردچوبه و فلفل کافی
  • شیرینی‌جات و شوری جات
  • استفاده از غذا‌های کبابی و سرخ شده خشک
  • جینسینگ، سیاه دانه، هل و دارچین، شیرین بیان و سیر
  • گوشت شتر، بوقلمون، گوسفند

توجه⇐ نوشابه، لبنیات پرچرب، قهوه، سرکه، ترشی جات، میوه های ترش و نرسیده برای بلغمی مزاج ها مضر است.

رژیم غذایی بلغمی مزاج

رژیم غذایی سوداوی مزاج‌ها

تاثیر مزاج در سوداوی‌ها سبب شده تا این افراد لاغر اندام باشند. کلیه غذاهای گرمی بخش برای سوداوی مزاج‌ها که طبعی سرد و خشک دارند مناسب خواهد بود. باید و نبایدهای سوداوی مزاج عبارت اند از:

  • استفاده از گوشت‌هایی نظیر گوشت گوسفند، گوشت شتر، گوشت کبوتر، گوشت گنجشک و گوشت سار
  • مصرف شوید و زیره سیاه
  • مصرف دارچین، فلفل، زعفران
  • آلو اسفناج ، کدو تنبل و هویج
  • استفاده از جوانه گندم در سالادهای فصل
  • مصرف میوه هایی نظیر لوبیا، خربزه، طالبی ، شلغم ، هویج، کلم، کدو حلوائی، گلابی ، انگور، قیسی، زیتون،  موز و آناناس
  • استفاده از سبزیجات گرم مانند نعناع، ترخون، زیره و جعفری

توجه⇐ افرادی که دارای طبع سرد و خشک هستند، بهتر است از غذاهای پرنمک پرهیز نمایند. خوراکی هایی نظیر خیار شور، ماهی دودی و شور، بادمجان و انواع تنقلات و شیرینی جات برای سوداوی مزاج‌ها ضرر دارد.

رژیم غذایی سوداوی مزاجها
انواع ترشی‌جات ممنوع

بهترین مزاج کدام است؟

برخی از تاثیر مزاج در چاقی و لاغری پرسیده و همواره این سوال در ذهنشان نقش می‌بندد که بهترین مزاج، کدام نوع مزاج می‌باشد؟ باید بدانید که نمی‌توان گفت که در بین این ۴ رکن، کدامشان برتری خواهد داشت. تمام مزاج‌ها می‌بایست توسط تغذیه مناسب متعادل گردند.

در هنگام بیماری‌ها مزاج هر شخصی تغییر کرده و عاملی برای بروز بیماری ماست. اگر هر مزاج یا طبعی در حد تعادل باشد، افراد از سلامتی بهره می‌برند. اما در حالت کلی، برخی معتقدند که مزاج گرم و تر معتدل تر است.

تعادل در مزاج یعنی سلامتی

در این مطلب از سایت یوشا نماینده معتبر دمنوش نیوشا ،   به این موضوع پی برده‌ایم که، تاثیر مزاج در چاقی و لاغری افراد هم وجود دارد و از این رو، اکثر افرادی که چاق هستند طبع تر داشته و لاغرها دارای مزاج خشک هستند. اگر بخواهیم از بیماری‌ها فاصله بگیریم یا برای چاق و لاغر شدن از برنامه غذایی استفاده کنیم، باید حتما پیش از هر چیزی به مزاج شناسی خود بپردازیم و مطابق با آن، رژیم غذایی مناسب برنامه ریزی نماییم. هر چه میزان فهم انسان ها از مزاج شناسی بیشتر بوده، پیشگیری و مهار بیماری‌ها برایشان راحت‌تر است.

امیدواریم شاهد روزی باشیم، که همه ایرانی‌های عزیز و هموطن

ان گرامی مزاج خود را جدی گرفته و طبع خود را بشناسند. مطابق با مزاج‌شان از خوراکی‌ها استفاده کنند و سرعت شتاب درمان بیماری‌ها زیاد شود.